schrijfster: Hanneke de Jong (hanneke-de-jong.nl)
illustraties: Auke Herrema (aukeherrema.nl)
voor kinderen vanaf 10 jaar
Zelf berichtjes opnemen, zodat later iemand dat kan horen, dat vindt ieder kind volgens mij leuk. Ik in ieder geval wel, ik herinner me nog de interviews die ik afnam, gewapend met cassetterecorder: “En omke, wat is jo lekkerste iten?” “Eeh, droege woarst.”… even stilte, daarna gelach. Vandaag zie je overal kinderen filmpjes maken van wat ze meemaken om het aan anderen te laten zien. Hetzelfde idee, en dus snap ik Afke in het boek helemaal: zij gebruikt haar MP3-speler om als verslaggever te vertellen wat ze beleeft. Zo kan haar vader, die op tour is in Amerika, later al haar belevenissen mee beleven. En Afke beleeft nogal wat.
Haar allereerste vakantie naar Frankrijk met stiefvader Harm, stiefbroers Simen en Wytse en de kleintjes Arnout en Marcel gaat niet helemaal zoals haar moeder en stiefvader Harm hadden bedacht…: te weinig bedden, vreemd eten, slecht weer en een dak dat zo lek is als een zeef. Afke vindt het vanaf het begin al niet leuk en nadat het natte beddengoed voor de zoveelste keer opgeruimd moet worden en Harm, Simen en Wytse weer de hort op zijn, is moeder het ook zat. Ze stapt met Afke en de kleine jongens in de auto en rijdt naar pake en beppe in Gaasterland. En dat is wat Afke vanaf het begin van het boek eigenlijk al wil.
Afke vertelt haar vader er alles over. Soms vertelt ze ‘s avonds over wat ze overdag heeft beleefd, soms neemt ze de gebeurtenissen live op en soms doet ze dat in de vorm van een interview. De ene keer is ze erg zwart-wit (zoals dat hoort bij meisjes van 11): “Ik fyn dit in STOMME fakânsje.”, “Wat in rotfint, dy Harm!”. Een andere keer probeert ze ook weer heel erg de andere kant ervan te zien en gaat ze twijfelen aan haar eigen overtuigingen: Waarom is ze niet blij nu ze eindelijk in Gaasterland zit, zoals ze wilde? Waarom mist ze die vervelende stiefbroers? Denkt haar vader daar in Amerika nog wel aan haar? Maar als het uiteindelijk toch nog gezellig wordt in Gaasterland en blijkt dat haar vader ook nog een mooie verrassing voor haar heeft, lijkt die “STOMME fakânsje” toch nog goed af te lopen.
“Radio Afke” is leuk om zelf te lezen, maar ook heel leuk om voor te lezen. Zeker in de “live” stukjes en de interviews kun je als voorlezer je ei wel kwijt!